De zachte kracht van discipline

Stel je voor. Je zit lekker op de bank. Je wilt gaan sporten maar je bent moe, voelt je niet lekker, hebt geen zin, vul maar in… Lees verder hoe je hiermee om kunt gaan. En wat discipline met zesde chakra te maken heeft.

Je moet je dus ergens toe zetten. Ons denken is erg creatief in het verzinnen van excuses om dingen niet te doen. En/of uit te stellen. Het helpt om te denken aan waarom je wilde gaan sporten. Het hogere doel: lekkerder in je vel zitten, afvallen, meer soepelheid. Je ergens toe zetten, waar je eigenlijk geen zin in hebt, heet discipline. Het woordenboek zegt: discipline is een eigenschap dat je steeds doet wat moet ook als je er geen zin in hebt. Want de beloning als je het gedaan hebt, is groot.

Innerlijk weten
Discipline is een kwaliteit van zesde chakra. Dit chakra ligt midden in het hoofd. Kernwoorden zijn: inzicht en intuïtie. Een innerlijk weten wat wel en wat niet bij je past. Dit kunnen kleine dingen zijn. Maar ook grotere zaken. Zo kan tijdens een meditatie duidelijk worden welke weg je wilt bewandelen in je leven. Of wat werkelijk voor jou belangrijk is. Discipline klinkt misschien een beetje streng, als een ‘moeten’. Maar laat het een zachte, milde kracht zijn. Je gaat gewoon. “Just do it!”

SW_Aleksandra

Voldoening
Sinds ik yogalessen geef, heb ik ervaren wat discipline inhoudt. Ik kan natuurlijk niet afzeggen als ik me niet fit voel. Ik heb ontdekt dat er een enorme kracht schuilt in discipline. Dagelijks mediteren en yoga doen, geeft mij veel voldoening. Ik voel me altijd beter dan daarvoor. Weet dan weer waarom ik het besluit nam. Hoe ervaar jij discipline? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

5 Responses to “De zachte kracht van discipline”

 1. Sinds we op Mariënhoeve zitten kost het me i.d wintermaanden meer moeite om te gaan….. maar ik ga! Want i.d.d. erna voel ik me altijd beter dan ervoor!! Hiephoi voor discipline!

  Beantwoorden
 2. Ik ben opgevoed met uitspraken van mijn moeder als: ‘Als je geen zin hebt, dan maak je maar zin.’ En: ‘Wie ’s avonds groot wil zijn, moet dat ’s morgens ook maar zijn.’ Ergerlijk vond ik dat. Later heb ik met wilskracht en doorzettingsvermogen veel bereikt. Maar of dat altijd kwaliteiten zijn??? Ik weet het niet. Het maakt dat ik moeilijk fysieke grenzen bij mezelf herken. Yoga helpt in ‘het mild zijn voor jezelf’ en in het ontwikkelen van compassie – voor de ander en voor jezelf. Mooi toch!?

  Beantwoorden
  • Dank voor je mooie aanvulling Thea. Door de yoga kun je je dit soort dingen bewust worden. Zodat je er iets aan kunt doen. Een leuke oefening; Doe eens een dag alleen maar waar je zin in hebt. Ik heb ervaren dat dan zogenaamd ‘vervelende klusjes’ (b.v. badkamer schoonmaken) leuk kunnen worden! Puur omdat je het vanuit een andere energie doet. Vanuit ‘willen’ in plaats vanuit ‘moeten’.

   Beantwoorden
 3. Wat je schrijft las ik tot nu toe vooral uit belangstelling, nieuwsgierigheid zo je wilt.
  Maar de laatste tijd lees ik bewust met de bedoeling om me erdoor te laten inspireren: ter harte te nemen wat je schrijft en te bedenken wat ik er zelf mee kan doen. Het leuke is, dat dat me uitstekend bevalt!

  Beantwoorden
  • Judith

   Dank je wel Theo voor je reactie. Fijn om te horen dat m’n blogs jou boeien en inspireren!

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>