De yogales als rustpunt in de week

Het gevoel dat je voor aanvang van een yogales hebt en daarna, kan groot zijn. Kwam je nog moe naar de les. Na afloop voel je je weer uitgerust. Met nieuwe energie ga je naar huis. Wat gebeurt er precies tijdens een yogales? In dit blog probeer ik hier een antwoord op te geven.

Tijdens de les doen we met alle aandacht bepaalde ‘asana’s’ of houdingen waarbij alle aandacht is voor de adem. Sommigen oefeningen vergen veel concentratie. Wanneer je in de boomhouding staat, kun je even nergens anders aan denken. Je bent met één ding tegelijk bezig. Dit wordt ook wel ‘mindful’ genoemd. Het zorgt voor rust in je zenuwstelsel.

Prana

Om bovenstaande vraag goed te beantwoorden, wil ik het hebben over de verschillende ‘lichamen’ die we hebben. In de yogafilosofie wordt ervan uit gegaan dat een mens meerdere lichamen heeft. In het Sanskriet ‘kosha’s’ genoemd. Er worden er vijf onderscheiden. Behalve het fysieke, mentale, intellectuele en spirituele lichaam is er het energetische lichaam. Of pranische lichaam. Dit komt van het woord ‘prana’ dat adem of levensenergie betekent. Zie ook een vorige blogpost over dit onderwerp. Tijdens het doen van yoga wek je dit energetische lichaam op. Dit zorgt voor nieuwe energie. Je komt ‘verfrist’ uit een les. De eindontspanning of savasana is daarbij heel belangrijk. Tijdens de ontspanning voel je wat de oefeningen gedaan hebben. En ontspan je bewust het hele lichaam. Lichaam en bewustzijn worden middels de adem samengebracht. Je valt als het ware samen met jezelf. En voelt je weer één geheel. Verbonden met jezelf en anderen.

Waarnemen

Het doen van asana’s maar ook van adem- en concentratieoefeningen doen je voelen en realiseren wie je werkelijk bent. Yoga is het ten diepste ervaren wie je bent. Het vergt moed om onderzoekend naar jezelf te kijken en te voelen wat er speelt. Als een waarnemer observeer je wat er in je lichaam en geest gebeurt. Je kunt je bewust worden van spanningen die je in je lichaam vastzet. Deze spanningen beïnvloeden de andere lichamen negatief. Door gericht aandacht te schenken aan jezelf kan deze geblokkeerde energie weer gaan stromen. Zo wordt de yogales een rustpunt in de week waarbij je nieuwe energie opdoet en verfrist naar huis gaat.

Hoe ervaar jij dit ? Wat gebeurt er volgens jou tijdens een yogales ? Deel het hieronder !

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

7 Responses to “De yogales als rustpunt in de week”

  1. Melissa

    Voor ik de les in ga bij Judith probeer ik altijd even te voelen hoe ik erbij zit. Het leven is soms gehaast maar probeer op de donderdag ochtend alles mindfull te doen, ook al voor de les. Bepaalde spanningen die ik voor de les ervaar zijn na de les verdwenen en voel een rust over me heen….wat fijn om dit in Wijk te hebben gevonden…dankjewel Judith

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>