De kunst van het ontspannen

Last van slapeloosheid? Ademproblemen? Of gewoon toe aan een rustmoment? Hier heb je een oefening die je gemakkelijk thuis kunt doen.

Naast het goede staan en zitten is de lange ontspanning één van de belangrijkste houdingen in de yoga. Het lijkt zo gemakkelijk maar het is nog een hele kunst om je echt helemaal te ontspannen. Juist als je het druk hebt, is het goed deze oefening te doen. Je komt tot rust en laadt jezelf weer op. Daarna kun je verfrist verder. Bovendien komen in de ontspanning soms plotseling inzichten naar boven.

savasana

Instructies

* Ga op je rug liggen op een warme ondergrond (b.v. yogamat). Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt (GSM uit). De benen liggen iets uit elkaar. Heb je last van je onderrug, gebruik dan een knierol en plaats een kussen onder het hoofd.

* Zorg ervoor dat je het warm houdt. Leg eventueel een deken over je heen.

* Maak de nek lang. De kin wijst dan richting het borstbeen. Leg de armen langs het lichaam met de handpalmen naar boven.

* Word je bewust van de adem. Geef je met iedere uitademing over aan de zwaartekracht en aan de ontspanning.

* Komen er gedachten in je op, observeer ze, zonder oordeel. Laat de gedachten als het ware op wolkjes voorbij drijven. Ga telkens met je aandacht terug naar het lichaam, de adem en ontspan jezelf met iedere uitademing.

* Doe de oefening minstens tien minuten. Als je wilt, kun je rustgevende muziek gebruiken. Maar er is ook veel voor te zeggen om dat niet te doen. Zo train je het eigen denken, de eigen beleving, de eigen ontspanning.

Lukt het je niet deze oefening thuis te doen? Kom dan wekelijks naar de yogales. Heb je hier wel ervaring mee thuis? Welke vragen roept dit op? En wat zijn jouw ervaringen? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

2 Responses to “De kunst van het ontspannen”

 1. Met belangstelling gelezen Judith, dankjewel. Hoe kan ik dit verhaal zo bewaren dat ik het op de pc makkelijk terugvind? Ga ik over nadenken…
  Groetjes van Th.!

  Beantwoorden
  • Judith

   Fijn om te horen Theo. Dankjewel! Het terugvinden van eerdere blogartikelen is heel gemakkelijk. Rechts bovenaan mijn website staat een zoekvenster. Typ daar ‘ontspannen’ in en je komt uit bij dit artikel. Groetjes, Judith

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>