De kracht van discipline

Je zit lekker op de bank. Je wilt eigenlijk gaan sporten maar je bent moe, voelt je niet lekker, hebt geen zin, vul maar in…” Weet je nog dat je vader of moeder zei: “Dan maak je maar zin”. Kun je zin maken?

Je moet je dus ergens toe zetten. Ons denken is bijzonder creatief in het verzinnen van excuses om dingen niet te doen en/of uit te stellen. Het kan je helpen te denken aan waarom je wilde gaan sporten. Het hogere doel: bijvoorbeeld lekkerder in je vel zitten, afvallen, meer souplesse. Je ergens toe zetten, waar je eigenlijk geen zin in hebt, heet discipline. Volgens het woordenboek is discipline een eigenschap dat je steeds doet wat moet ook als je er geen zin in hebt.

yoga op leeftijd1

Innerlijk weten

Discipline is een kwaliteit van zesde chakra. Dit chakra ligt midden in het hoofd. Kernwoorden zijn: inzicht, intuïtie, een innerlijk weten wat wel en wat niet bij je past. Dit kunnen kleine dingen zijn bijvoorbeeld dat je te binnen schiet wie je nog wilt bellen. Maar het gaat ook om grotere zaken. Zo kan je tijdens een meditatie duidelijk worden welke weg je wilt bewandelen in je leven of wat werkelijk voor jou van belang is.
yoga op leeftijd

Beloning

Sinds ik yogalessen geef, heb ik ervaren wat discipline inhoud want ik kan natuurlijk niet afzeggen als ik geen zin heb of me niet fit voel. Er schuilt een enorme kracht in discipline en ik weet nu: ik kan zin maken! Als je de discipline opbrengt om bijvoorbeeld dagelijks yogaoefeningen te doen, is de beloning groot. Na de yoga voel ik me altijd stukken beter dan daarvoor. Hoe ervaar jij dit? Kost het jou moeite om bijvoorbeeld naar de yogales te komen? En wat kan jou hierbij helpen? Geef je reactie hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

4 Responses to “De kracht van discipline”

 1. petra

  Discipline houdt voor mij in; trouw zijn aan wat ik met mezelf heb afgesproken, dus bewust trouw zijn aan mezelf! Dat houdt me dicht bij mezelf, maakt dat ik tevreden ben, en er geen zeurstemmetjes zijn van ‘eigenlijk had ik….. Moeten….’

  Beantwoorden
 2. Jeanne van Winden

  In de week denk ik, ha, dinsdag weer Yoga, fijn ik heb er zin in.
  Maar inderdaad,,,, op di.avond zo tegen achten??
  Dan blijf ik liever nog even lezen of tv. kijken, met een kop koffie op de bank.
  Maar zo is het met alles.
  Deze week niet, volgende week niet. De stap wordt steeds groter, en zo is het met de Tibetanen, met schoonmaken, eigenlijk met alles. Er is altijd wel een stemmetje die zegt dat het morgen ook kan!!!
  Dus dóé het maar gewoon, want je voelt je er veel beter bij, dat je ook iets doet als je er geen zin in hebt.
  Ja, en yoga slaat natuurlijk alles, want erna ben je ook nog eens los, sterk en ontspannen. Als ik me dát bedenk, ben ik alweer op pad.
  Héérlijkl!!!!
  Liefs, Jeanne

  Beantwoorden
  • Judith

   Beste Jeanne, dank voor je reactie! De oudste (94 jarige!) yogalerares ter wereld, Tao Porchon-Lynch, zegt: “Het geheim van mijn lange, gezonde leven is yoga en dans. Mijn beste tip is om niets uit te stellen. Als je iets wilt verwezenlijken, doe het dan meteen. Wees onbevreesd. Velen beginnen zich al het eerste moment van de dag zorgen te maken maar het beste is je angsten los te laten.”

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>