De heilzame werking van meditatie

Wie twijfelt aan het nut van mediteren, raad ik aan deze Franse documentaire van Benoït Laborde te bekijken (zie hieronder). Maar ook als je wilt weten wat er in je hoofd gebeurt als je mediteert, is deze uitzending interessant. Hij is vorig jaar gemaakt en was onlangs te zien op de Duitse televisie.

De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Er verschijnen publicaties over dit onderwerp die aantonen dat meditatie tal van gunstige invloeden heeft. Onder andere op het geheugen.

In een Franse kliniek maakt meditatie deel uit van de therapie. Mensen met chronische depressies en angststoornissen hebben baat hebben bij meditatie. De werking ervan is vergelijkbaar met die van antidepressiva. Mensen die twee zware depressieve perioden meegemaakt hebben, kunnen door dagelijks twintig minuten te mediteren de kans op terugval met de helft verminderen.

Aandacht training

Ook komt Jon Kabbat Zinn aan het woord. Hij is oprichter van de ‘Stress Reduction Clinic’ van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts, waaraan hij als hoogleraar was verbonden. Zinn werd in de jaren zeventig geïnspireerd om de basisprincipes van aandacht training of mindfulness toe te passen in een medische setting. Hij richtte het programma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) op. Deze acht weken durende training bleek effectief te zijn in het verlichten van stress, angst, pijn en (chronische) ziekte.

Tijdens het doen van yoga bereid je je lichaam en geest voor op meditatie. Het vereist namelijk dat je goed stil kunnen zitten met een stevige, rechte rug.

Wat vind je van de documentaire? Inspireert deze jou? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>