De adem als bron van kracht en vitaliteit

In de yogalessen wordt veel aandacht besteed aan een goede ademhaling. Want een goede ademtechniek is een bron van kracht en vitaliteit. Hieronder vind je een negental punten die ik je graag over de adem wil leren.

1. Het woord ‘ademhaling’ is eigenlijk misleidend omdat je de adem niet hoeft te ‘halen’. Want de natuurlijke inademing komt, de uitademing gaat. Als golven aan zee. Daar hoef je niets voor te doen. Wel kun je de adem bewust zijn, observeren en tot rust laten komen.

De inademing komt, de uitademing gaat. Als golven aan zee. Daar hoef je niets voor te doen.

2. Adem zo veel mogelijk door je neus in en uit. De lucht wordt door de neus gefilterd.

3. Adem speelt een essentiële rol in de beoefening van yoga. De beweging (asana) wordt altijd gedragen door de adem. Je concentreren op de adem is tachtig procent van het werk. Zie een eerder blog over dit onderwerp.

4. Een beweging (bijvoorbeeld iets optillen) wordt meestal op een inademing gedaan. Dit doe je eigenlijk automatisch.

5. In de yogatraditie worden speciale ademoefeningen gedaan. Pranayama’s genoemd. ‘Prana’ is adem of levensenergie. ‘Yama’ gaat over het beheersen van de adem. Het is de vierde stap in het achtvoudige pad van Patanjali. Hij wordt gezien als grondlegger van de yoga. De wisselende neusadem is één van de pranayama’s. Hij zorgt voor meer concentratie en helderheid.

6. Adem verbindt lichaam en bewustzijn met elkaar. Wie zijn/haar adem leert beheersen, kan zijn/haar gedachten beheersen.

Blijf aandachtig en adem goed door.

7. Als je gespannen bent of stress ervaart, is het raadzaam om telkens de aandacht naar je adem te brengen. Bijvoorbeeld een ademoefening te doen voor de adem in de buik.

8. Emoties beïnvloeden de manier waarop je ademt. Als je boos bent, verandert je adem. Deze wordt sneller en onregelmatiger. Door de uitademing langer te maken dan de inademing ontspan je je.

9. Je kunt de adem niet alleen in de buik, borst en flanken voelen maar in het hele lichaam. De adem kan in sommige gebieden van het lichaam geblokkeerd zijn. Ademtherapie kan helpen om de adem weer bewust te worden en de energie te laten stromen. In een een-op-een sessie kun je dit zelf ervaren. Maak hiervoor gerust een afspraak.

Er is er nog veel meer te vertellen over de adem. Heb je een vraag of aanvulling ? Deel het hieronder !

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “De adem als bron van kracht en vitaliteit”

 1. Met aandacht je adem-stellingen gelezen Judith! Zelf heb ik een probleem (ik weet eigenlijk niet of het een PROBLEEM is) dat ik me veel dingen zo weinig BEWUST ben, en dat geldt al helemaal voor ademen; dat doe je toch altijd maar door… Wanneer denk je daar nou aan?
  p.

  Beantwoorden
  • Judith

   Dank voor je eerlijke reactie Theo. Laten we er maar geen probleem van maken. Gelukkig gaan inderdaad veel dingen automatisch. En dat je je hiervan bewust bent, is al geweldig toch ?!

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>