Chakra’s; Niveaus van het bewustzijn

Chakra is een term uit de traditionele Indiase geneeskunde voor plaatsen in het veronderstelde etherisch dubbel of energielichaam van de mens die binnen die traditie van belang worden geacht voor hun levenskracht. Chakra betekent letterlijk cirkel of wiel. Je kunt chakra’s zien als niveaus van het bewustzijn. Elke yogaoefening heeft effect op één of meerdere chakra’s en elk chakra beïnvloedt bepaalde delen van je lichaam, belevingen van emoties en de doorstroming van energie.

Het eerste chakra ligt bij de stuit; de basis van de wervelkolom. Dit chakra daagt ons uit moedig de uitdagingen van het leven aan te gaan en om een eigen, veilige plek/thuis te creëren. Oefeningen voor eerste chakra ontwikkelen lichamelijke gezondheid en vitaliteit. Voor het ontwikkelen van een sterk eerste chakra is wandelen in de natuur zeer geschikt. Het tweede chakra ligt in de onderbuik, heiligbeen en onderste twee lendenwervels. Gaat eerste chakra over het ontwikkelen van levenskracht, in tweede chakra staat de levenslust centraal: contacten leggen, vriendschappen en genieten (van lekker eten, kunst, seksualiteit). Voor het ontwikkelen van een sterk tweede chakra is dansen geschikt. De oefeningen doen een beroep op de souplesse, vooral in onderrug, bekken, liezen en heupen. Het zijn vloeiende, soepele bewegingen.

Eigen levensweg

Derde chakra ligt tussen de navel en het borstbeen. Hier wordt de kracht van het ego ontwikkelt en de wilsbewustwording. Je bewandelt je eigen levensweg en ontwikkelt een persoonlijke identiteit. Bij derde chakra-oefeneningen spelen de ogen een belangrijke rol. Ook de gewrichten, met name de knieën en ellebogen, hebben met derde chakra te maken.

Mededogen

Vierde chakra ligt achter het borstbeen ter hoogte van het hart. Het bewustzijn van vierde chakra staat in het teken van subtiele emoties zoals liefde, respect en mededogen. Het gaat hierbij over handelen vanuit een innerlijke opdracht, harmonie en humor. Vijfde chakra is het keelchakra. Het ligt ter hoogte van de onderste vijf nekwervels. Dit is misschien wel het meest ongemakkelijke chakra omdat het leeg en stil is. Het gaat daarbij over onthechting, kunnen loslaten van elke binding, van genot en angst. Psychische kwaliteiten zijn goed kunnen luisteren en communiceren, onthechting, zelfbeheersing, persoonlijke creativiteit en groei.

Onderscheidingsvermogen

Zesde chakra ligt midden in het hoofd, ter hoogte van de wenkbrauwen. Psychische kwaliteiten zijn inzicht, wijsheid en onderscheidingsvermogen. Over zevende chakra valt eigenlijk weinig te zeggen. Hierbij gaat het over de zogenaamde ‘samadhi’-beleving waarbij ieder verlangen is bevredigd. Wil je meer weten over chakra’s? Dan kan ik je het boekje ‘Yoga doen, chakra’s ervaren’ aanraden. Mieke de Bock en Miriam Wapenaar leggen uit hoe je met behulp van yoga de energie in de chakra’s beter kunt laten stromen om je goed te voelen. Er staan leuke oefeningen in en na lezing van het boekje ben je je bewust hoezeer yoga je van pas komt in je dagelijks leven.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>