Chakra’s belangrijk voor gezondheid en vitaliteit

Chakra betekent letterlijk cirkel of wiel. Je kunt chakra’s zien als niveaus van het bewustzijn. Elke yogahouding heeft effect op één of meerdere chakra’s. En elk chakra beïnvloedt bepaalde delen van je lichaam, belevingen van emoties en de doorstroming van energie. Hier volgt een korte beschrijving van de zeven bewustzijnsgebieden.

Eerste chakra ligt bij de stuit; de basis van de wervelkolom. Het daagt ons uit om moedig de uitdagingen van het leven aan te gaan en om een eigen, veilige plek/thuis te creëren. Oefeningen voor eerste chakra ontwikkelen lichamelijke gezondheid en vitaliteit. Voor het ontwikkelen van een sterk eerste chakra is ook wandelen in de natuur geschikt. Tweede chakra ligt in de onderbuik, heiligbeen en onderste twee lendenwervels. Gaat eerste chakra over het ontwikkelen van levenskracht, in tweede chakra staat de levenslust centraal: contacten leggen, vriendschappen en genieten. Dansen helpt bij het ontwikkelen van een sterk tweede chakra.
12D02D42EB

Wils-bewustwording

Derde chakra ligt tussen de navel en het borstbeen. Hier wordt de kracht van het ego ontwikkeld en de wils-bewustwording. Het mantra van dit chakra is: “Ik wil…” Je bewandelt je eigen levensweg en ontwikkelt een persoonlijke identiteit. Het vierde chakra ligt achter het borstbeen ter hoogte van het hart. Het bewustzijn van dit chakra staat in het teken van subtiele emoties zoals liefde, respect en mededogen. Het gaat hierbij over handelen vanuit een innerlijke opdracht, harmonie en humor.

Intuïtie

Vijfde chakra is het keelchakra. Het ligt ter hoogte van de onderste vijf nekwervels. Bij dit chakra draait het om onthechting, kunnen loslaten van elke binding, van genot en angst. Als dit chakra bij jou goed ontwikkeld is, dan kun je goed luisteren en communiceren. Zesde chakra ligt midden in het hoofd, ter hoogte van de wenkbrauwen. Psychische kwaliteiten zijn inzicht, wijsheid en onderscheidingsvermogen. Zevende chakra zetelt in de kruin. Het overstijgt de dualiteit. Men spreekt over een zogenaamde ‘samadhi’-beleving waarbij ieder verlangen is bevredigd.
SW_Zak Suhar

Leestip

Wil je meer weten over de chakra’s? Lees dan het boekje ‘Yoga doen, chakra’s ervaren’ van Mieke de Bock en Miriam Wapenaar. De auteurs leggen uit hoe je met behulp van yoga de energie in de chakra’s beter kunt laten stromen om je goed te voelen. Het is gemakkelijk leesbaar en er staan praktische oefeningen in.

Welk chakra spreekt je aan en/of zou je bij jezelf willen versterken? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>