Buikadem zorgt voor ontspanning

De adem is de verbinding tussen lichaam en bewustzijn. Een juiste manier van ademen, kalmeert het denken. Observeer de adem in het lichaam en raak ermee vertrouwd. In dit blog een eenvoudige oefening die je ook thuis kunt doen. Bijvoorbeeld liggend in bed als je niet kunt slapen.

Eigenlijk is het woord ademhalen misleidend omdat het een activiteit veronderstelt. Dat je de adem moet ‘halen’. Terwijl ademen nu juist vanzelf gaat. De inademing komt, de uitademing gaat. Daar hoef je helemaal niets voor te doen! Alleen maar toe te laten. Van tijd tot tijd observeren. Je er bewust van zijn. Door de adem dieper in de buik te brengen, kun je je beter ontspannen. Deze oefening is ook zeer geschikt voor kinderen. Als ze onrustig zijn of piekeren. Je kunt de adembeweging in de buik vergelijken met een ballon. Inademend zet hij uit, uitademend is hij slap en ontspannen.

Instructies

* Zit op een stoel met beide voeten op de grond of in kleermakerszit op je mat. Zorg ervoor dat je rechtop zit; eventueel op een kussen. Of ga op je rug liggen.

* Leg de handen ontspannen op de onderbuik zonder dat de vingers elkaar raken.

* Sluit de ogen.

* Op een inademing voel je dat de buik tegen de handen uitzet. Trek uitademend de buik onder de navel bewust in. Herhaal dat een aantal keren…

* Daarna stop je met het bewust intrekken van de buik en neem je de adembeweging in de buik waar. Voel dat deze inademend vol en rond wordt, uitademend ontspant.

* Iedere keer als je bent afgeleid (door geluiden, gedachten of fysieke sensaties), breng je opnieuw de aandacht naar je onderbuik. Voel opnieuw de golvende beweging van de adem in de onderbuik.

* Na verloop van tijd kun je de handen ontspannen op de knieën of grond leggen en de buikadem voelen zonder hulp van de handen.

Hoe gaat deze oefening jou af? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

4 Responses to “Buikadem zorgt voor ontspanning”

 1. Noor Palazzi

  Een van de belangrijkste onderdelen uit de hele hatha-yoga: buikadem. Fijn dat je dit bij mensen zo duidelijk onder de aandacht brengt Judith. Dank ! Hartelijke groet van Noor

  Beantwoorden
 2. Hetty Dauwerse

  Vanmorgen op de fiets werd ik niet goed politie belde ziekenauto hartfilmpje was goed dus misschien hyperventilatie. Mailtje van je komt nu zo mooi uit dank je wel. Groetjes

  Beantwoorden
  • Jeetje Hetty. Dat is schrikken. Wij waren op de baan en hoorden de sirenes..
   Van harte beterschap gewenst! Goed om te horen dat de buikadem oefening uitkomst biedt.

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>