Buikadem zorgt voor diepe ontspanning

De adem is de verbinding tussen lichaam en bewustzijn. Een juiste manier van ademen, kalmeert het denken. Observeer de adem in het lichaam. Raak ermee vertrouwd. In deze blog een eenvoudige oefening die je ook thuis kunt doen.

Eigenlijk is het woord ademhalen misleidend omdat het een activiteit veronderstelt. Dat je de adem moet ‘halen’. Terwijl ademen nu juist vanzelf gaat. De inademing komt, de uitademing gaat. Daar hoef je helemaal niets voor te doen! Alleen maar toe te laten. Van tijd tot tijd observeren. Je er bewust van zijn.

Door de adem dieper in de buik te brengen, kun je je beter ontspannen. Deze oefening is ook zeer geschikt voor kinderen. Als ze onrustig zijn of piekeren. Je kunt de adembeweging in de buik vergelijken met een ballon. Inademend zet hij uit, uitademend is hij slap en ontspannen.

thumbnail-1445348479-helium-balonnen

Uitvoering

* Zit op een stoel met beide voeten op de grond of in kleermakerszit op je mat. Zorg ervoor dat je rechtop zit; eventueel op een kussen. Of ga op je rug liggen.

* Leg de handen ontspannen op de buik zonder dat de vingers elkaar raken.

* Sluit de ogen.

* Op een inademing voel je dat de buik tegen de handen uitzet. Trek uitademend de buik onder de navel bewust in. Herhaal dat een aantal keren…

* Daarna stop je met het bewust intrekken van de buik en neem je de adembeweging in de buik waar. Voel dat deze inademend vol en rond wordt, uitademend ontspant.

* Stel je voor dat je op iedere inademing nieuwe levensenergie inademt. Uitademend laat je spanningen, geestelijke druk en al wat jou belemmert, los.

* Na verloop van tijd kun je de handen ontspannen op de knieën of grond leggen en de buikadem voelen zonder hulp van de handen.

Hoe gaat deze oefening jou af? Is er iets veranderd in jouw manier van ademen sinds je aan yoga doet? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

 

 

 

 

Share Button

2 Responses to “Buikadem zorgt voor diepe ontspanning”

  1. Een heerlijke oefening Judith. Echt een aanrader voor echt iedereen.
    Ik raad deze oefening ook vaak aan bij mijn clienten en tijdens het behandelen.

    Dank en tot ziens, liefs, Monica

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>