Boeddhisme spreekt tot verbeelding

Het Boeddhisme staat de laatste tijd veel in de belangstelling. Deze zomer vond ik in de boekhandel een special over het Boeddhisme van Elsevier. Adriaan van Dis maakte er een documentaire over. Arjen Lubach dreef er de spot mee. En vorige maand opende de Dalai Lama een tentoonstelling over het Boeddhisme in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zijn lezingen over compassie in Ahoy werden massaal bezocht.

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders een Boeddhabeeld in zijn/haar woonkamer of tuin heeft staan. Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit, schreef er een boek over: ‘De Boeddha in het tuincentrum’. Blijkbaar spreekt het Boeddhisme -dat een levenswijze is- tot de verbeelding. Ook wij hebben thuis een Boeddhabeeld in de woonkamer (zie hieronder). Wij werden getroffen door de rust die dit beeld uitstraalt. Bovendien spreekt de duo-aanpak voor het omgaan met lijden binnen het Boeddhisme mij aan.

Verlichting

En nu organiseert de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte een studiereis met als thema ‘Boeddha de yogi’. Vrijdag 12 oktober vertrek ik samen met een groep yogadocenten (in spé) naar India. Tijdens de reis onderzoeken we de overeenkomsten en verschillen tussen het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Net als in de yoga, kent het Boeddhisme een achtvoudig pad dat tot verlichting zou leiden.

Meditatie

We bezoeken tal van boeddhistische plaatsen. Van de beroemde grotten in Ajanta en Ellora in het westen. Tot de tempels van Kushinagar in het noorden, waar Boeddha op 80-jarige leeftijd overleed. We krijgen lezingen over de betekenis van het Boeddhisme. En ook meditatieonderricht van boeddhistische monniken. Om zo deze levensbeschouwing in de praktijk te kunnen ervaren. En enigszins proberen te doorgronden.

Helderheid

Vijfentwintig jaar geleden bezocht ik India voor het eerst. Ik deed er afstudeeronderzoek voor mijn studie Communicatiewetenschappen. Het land maakte een enorme indruk op me. Voor een journalistieke opdracht interviewde ik Zuid-Aziëcorrespondenten. Eén van hen zei dat India, met zijn kastenstelsel, voor ons Westerlingen nauwelijks te bevatten is. Toch ga ik een nieuwe poging wagen. We worden begeleid door een goede gids, dr. Ajay Singh, een gepromoveerde historicus. Wellicht kan hij hier helderheid in scheppen?

Veelkleurigheid

Ook herinner ik me een boek van Mark Tully met als titel “No full stops in India”. Het leven in India staat nooit stil. Er is altijd reuring want er zijn gigantisch veel mensen. Het verkeer is druk en chaotisch. Wat me fascineert aan India is de grootsheid en veelkleurigheid van het land. Vrouwen gekleed in prachtige sari’s. Mooie tempels, moskeeën – denk aan de Taj Mahal- en andere historische gebouwen. Het land is doortrokken van spiritualiteit. De riksja chauffeur heeft aan zijn binnenkijkspiegel een beeldje van Ganesha hangen. Deze God staat bekend als de beschermheilige van reizigers. Het Hindoeïsme kent tal van Goden. Je kiest een God die op dat moment bij je past.

In een volgend blog breng ik verslag uit van mijn reis. Wil je tussendoor op de hoogte gehouden worden en zit je op Facebook? ‘Like’ dan de Facebookpagina van de Saswitha Opleiding. Daarop komen foto’s en verslagen te staan.

Heb jij ook een Boeddhabeeldje in huis? Spreekt deze leer jou aan? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

2 Responses to “Boeddhisme spreekt tot verbeelding”

  1. Noor Palazzi

    Heb een prachtige, leerzame reis Judith!
    Veel plezier, en laat je maar fijn mee nemen.
    Liefs van Noor

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>