Betere concentratie dankzij schouderstand

In de yogalessen wordt regelmatig de schouderstand of ‘kaars’ beoefend. Er zijn eigenlijk weinig yoga-oefeningen die zo’n veelzijdige invloed hebben op de mens als de schouderstand. De houding wordt daarom wel de ‘Koningin’ van de asana’s genoemd. Het is de enige oefening die, vooral in Engeland, goed is onderzocht. Oud-directeur en docent van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte, Jos Plenckers, somt in een studieboek de fysieke effecten van de kaars op. Hier volgen er enkelen.

* Door de houding worden allerlei spieren in de rug, het bekken en de benen aangespannen en ook de armen zijn aan het werk.

* De kaars zorgt voor meer lichaamswarmte.

* Het bloed dat uit de benen naar het hoofd stroomt passeert eerst het hart. Dat zorgt ervoor dat het rechter atrium wordt gerekt. Het lichaam reageert nu alsof er teveel vocht in het lichaam is en zet de nieren aan het werk om meer urine te produceren. Veel vrouwen houden tijdens hun menstruatieperiode water en zouten vast wat vaak spanning geeft, ook in het hoofd. Door de schouderstand wordt de waterafgifte verbeterd, waardoor de menstruatie zelf ook makkelijker verloopt. In samenhang met al deze effecten, die ontstaan door een verbeterde hormoonafgifte, wordt ook de werking van de hypofyse verbeterd. Overigens is het in het algemeen voor vrouwen af te raden om in de menstruatietijd omgekeerde houdingen als de kaars te doen. Dit in verband met de overigens kleine mogelijkheid dat een bloedpartikeltje in de buikholte terecht kan komen.

Diepere buikadem

* De houding verbetert de adem omdat het middenrif tegen de zwaartekracht in moet bewegen en tegen de druk van de buikorganen. De buikadem wordt daardoor dieper en sterker.

* Door de beweging van het middenrif wordt de werking van de lever gestimuleerd.

* Door de omgekeerde stand van de buikorganen komt er ruimte in de buik en het bekken, waaroor de algehele doorbloeding wordt verbeterd.

* De schouderstand geeft een stimulans aan de dikke darm en door de rekking van de endeldarm wordt de ontlasting aangezet. Voor mensen met constipatie is het aan te raden de schouderstand iedere ochtend te doen na het drinken van enkele glazen water met een beetje citroensap.

* De bekken- en geslachtsorganen krijgen een betere doorbloeding. Een gekantelde baarmoeder kan door geduldige en zorgvuldige beoefening van de kaars weer in zijn gewone positie komen waardoor de onvruchtbaarheid, die vaak het gevolg is van deze stand, wordt opgeheven.

Spataderen voorkomen

* De schouderstand geeft verlichting bij spataderen en helpt deze te voorkomen.

* Op den duur kan de kaars effectief zijn voor de bestrijding van rugklachten.

* De bloedstroom naar de hersenen wordt verbetert en versnelt.

Als je je bewust bent van het verband tussen lichaam en geest, kun je je voorstellen dat de houding behalve fysieke ook geestelijke effecten heeft. Doordat je een betere lichamelijke conditie krijgt, kun je je ook beter concentreren. En je ontwikkelt ook de kracht om een spirituele discipline vol te houden.

Welke effecten bemerk jij als je yoga in het algemeen, en deze houding in het bijzonder, doet? Geef hieronder jouw reactie.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

 

Share Button

2 Responses to “Betere concentratie dankzij schouderstand”

 1. merlijn

  ik zoek juist een manier om de lichaamstemperatuur te verlagen. Schouderstand schijnt hem te verhogen

  Beantwoorden
  • Judith

   Ken je de Sitali en Sitakari Pranayama’s? Deze ademhalingsoefeningen verkoelen het lichaam. Erg handig op deze warme dagen maar ook als je last hebt van opvliegers.

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>