Beproefde duo-aanpak voor omgaan met tegenslagen

We krijgen allemaal te maken met verlies en tegenslagen. Verlies van gezondheid, een baan, een relatie, of een dierbare die overlijdt. Boeddha constateerde: “Er is lijden.” Gelukkig bleef het niet bij deze waarneming, maar kwam hij met een beproefde aanpak. In dit blog lees je welke dat is.

Boeddha raadde een duo-aanpak aan. Enerzijds het in het dagelijks leven beoefenen van wat hij de vier verheven gemoedstoestanden noemde. Anderzijds het beoefenen van inzicht- of vipassana meditatie.

De vier verheven gemoedstoestanden dragen bij aan meer harmonie in de samenleving. Hier zijn ze:

1. Liefdevolle vriendelijkheid (metta)

2. Compassie of mededogen (karuna)

3. Medevreugde (mudita)

4. Gelijkmoedigheid (uphekkha)

Ad 1. Metta heeft als functie het aan de kant zetten van irritatie en het kiezen voor en betrokken zijn bij het welzijn van jezelf en anderen. Ze manifesteert zich als warmte, een hulpvaardige houding en lieflijkheid.

Ad 2. Compassie of mededogen houdt in dat je meeleeft met andere levende wezens. Vanuit een diep besef dat we met elkaar verbonden zijn.

Ad 3. Mudita houdt in dat je oprecht blij bent wanneer iemand succes boekt. In plaats van jaloers te zijn, gun je de ander zijn of haar geluk.

Ad 4. Gelijkmoedigheid houdt in dat je ongeacht wat er gebeurt, gelijkgestemd blijft. Je realiseert je dat er fijne dingen gebeuren waarvan je mag genieten. En vervelende. Je laat je humeur niet verpesten door het nare maar accepteert beiden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je met net zoveel plezier je badkamer schoonmaakt als dat je daarna je kopje koffiedrinkt.

Helder inzicht

Vipassana is een van de twee meditatietechnieken die de Boeddha onderwees. Het is onderdeel van het Edele Achtvoudige Pad. Vipassana is een vorm van inzicht meditatie; een eenvoudige, praktische techniek die een universele remedie voor problemen biedt. Het woord ‘vipassana’ betekent letterlijk helder inzicht. De dingen zien zoals ze werkelijk zijn.

Ook Patanjali, de grondlegger van de yoga, raadt ons in de Yoga Sutra’s aan om dagelijks te mediteren. Het is de zevende stap in het achtvoudige pad van Patanjali.

Nieuwe yoga & meditatiegroep

Zelf probeer ik ’s ochtends minimaal tien minuten te mediteren. Ik heb gemerkt dat dit een positief effect op me heeft. Wanneer ik regelmatig mediteer, kan ik beter omgaan met de uitdagingen in mijn leven. Omdat ik graag het geleerde met anderen wil delen, ben ik vorige week donderdagochtend een nieuwe lesgroep ‘Yoga & Meditatie’ gestart. Je ontvangt eenvoudige instructies en uitleg zodat je ook thuis aan de slag kunt. Wil je meedoen? Meld je dan aan.

Heb jij ervaring met meditatie en zo ja, welke? Ik hoor het graag. Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>