Meditatie helpt tegen bezorgdheid en slapeloosheid

In de documentaire ‘Don’t worry, be happy’ onderzoekt de Britse journalist Michael Mosley waarom hij altijd zo bezorgd en neerslachtig is. En wat er aan te doen is. Hij maakt kennis met verschillende methoden, waaronder meditatie. In hoeverre kun je je gedachten veranderen? En leiden veranderingen in het brein tot een betere nachtrust en meer optimisme?

Meditatie is één van de onderdelen van het achtvoudige pad van Patanjali. Om te kunnen mediteren, heb je een goede zithouding nodig met een stevige, rechte rug. In de yogalessen werken we voortdurend aan een goede (zit)houding. Zo bereiden de oefeningen je voor op meditatie. Het één kan niet zonder het ander. Yoga en meditatie horen bij elkaar.

In de documentaire zien we hoe Mosley verschillende wetenschappelijke tests ondergaat om de activiteiten in zijn brein te meten. En hij gaat dagelijks tien minuten mediteren. Na zeven weken wordt opnieuw gemeten of hij positiever denkt. Tot zijn verbazing blijkt dat er nieuwe verbindingen in de hersenen zijn gemaakt. Die zorgen ervoor dat hij gelijkmoediger en blijer wordt. Dus wil je effect van je meditatie, dan moet je het wel dagelijks minimaal tien minuten doen.

meditatie van opzij 1

Inspiratie

Deze documentaire vind ik zeer de moeite waard omdat het kan inspireren je dagelijkse discipline vol te houden. Dus ga er een keer voor zitten. Heb je weinig tijd, dan kun je ook afspelen vanaf minuut 26:40. Daar begint het deel over meditatie. Zie hier de link naar de documentaire ‘Don’t worry, be happy’.

Uit eigen ervaring weet ik dat dagelijks mediteren helpt om makkelijker om te gaan met de uitdagingen in het leven. Je wordt gelijkmoediger, raakt minder snel uit balans. Yoga en meditatie zijn voor mij een vast onderdeel geworden van mijn dagelijkse oefenpraktijk. Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is? Hoe vind jij de documentaire? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Meditatie helpt tegen bezorgdheid en slapeloosheid”

  1. petra

    Ha mede yogi’s, ik mediteer al jaren iedere dag sinds ik ooit burn out ben geraakt door te veel stress en ook zorgen om concrete moeites op mijn levenspad. Mijn ervaring is dat pijn en moeites die nu eenmaal bij het leven horen er niet minder door worden of ermee worden opgelost, wél dat ik me er sneller en beter bewust van ben wanneer ik pieker, tob waar dat niet constructief dus zinloos is. Ik kan makkelijker emotioneel afstand bewaren, relativeren en dat scheelt me bergen energie!

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>