Je richten op de tastzin maakt oefeningen doen makkelijker

“Laat alle moeten, streven en stressen” los, zegt Koos Zondervan tijdens een workshop Kashmiryoga. “Het lichaam laat zich niet dwingen,” gaat hij verder. In plaats daarvan neem je een haast ‘onverschillige houding’ aan. Je maakt je niet druk over hoe ver je in een houding komt. Of over hoe het eruit ziet. “Neem een open, accepterende houding aan.” Klinkt dit jou ook als muziek in de oren? Lees dan verder.

Kashmiryoga is genoemd naar de streek in India waar het vandaan komt. Koos legt uit dat het beoefenen van yoga veel geduld vergt. Bij deze vorm van yoga staat activering van het energielichaam centraal. Dit doe je met hulp van ademoefeningen. En door je tijdens het oefenen te richten op de tastzin. Is het energielichaam geactiveerd, dan ben je gevoeliger. Het lichaam wordt bevrijd van geconditioneerde spierspanningen. Je wordt leniger. En kunt de houdingen makkelijker doen.

Koos Zondervan in baddha konasana (vlinder)

Koos studeerde af als hydroloog maar besloot in 1978 om fulltime yogadocent te worden. Hij is de auteur van ‘Yoga volgens de Kashmirmethode’. En schreef onlangs een boekje over zijn leraar: ‘Jean Klein, sadguru. Kashmiryoga als spirituele weg’. Hierin legt hij uit dat je enigszins invloed hebt op hoe je gewrichten zich ontwikkelen. Puur door de manier waarop je ze gebruikt. Zo besloot hij een jaar lang om in plaats van op een stoel op de grond te gaan zitten. In kleermakerszit. Na een jaar was zijn lichaam geschikt om langere tijd te mediteren.

Ruitenwissers

Koos vindt dat we te weinig roterende bewegingen maken met de heupgewrichten. Terwijl dit belangrijk is voor het gezond houden ervan. We doen een oefening waarbij je beide knieën afwisselend naar links en rechts brengt. Als ruitenwissers.

Uitvoering

* Zit dwars op je mat met de knieën opgetrokken, de voeten breed uit elkaar.

* Plaats de handen achter je en breng de knieën naar één kant. En dan naar de andere kant.

* Strek bij het omhoog komen telkens je onderrug en draai het hoofd tegengesteld.

* Voorkom dat je naar voren wandelt door meer op je handen te steunen.

* Zorg dat je de heup niet optilt; de zitbeentjes blijven op de grond.

De heupgewrichten worden als het ware gesmeerd. “Als je dit dagelijks doet, spaar je misschien wel een kunstheup uit”, beweert Koos. Ook leert hij ons een oefening eerst in gedachten te doen. En dan uit te voeren. Het was een leerzame en inspirerende workshop. Welke vragen of opmerkingen roept dit bij jou op? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

2 Responses to “Je richten op de tastzin maakt oefeningen doen makkelijker”

  1. Ferry Bruno

    Hallo Judith,

    Bovenstaand artikel is zeer nuttig.
    We passen het oa toe tijdens de warming up.
    En ik doe het bijna dagelijks, staand en zittend.
    Het versterkt je rugspieren.

    Nog bedank voor je email,

    Ferry

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>