Is yoga zweverig?!

 

Over yoga bestaan nogal wat vooroordelen. Sommigen zien onmiddellijk het beeld van een volle, naar wierook ruikende, zolderkamer met een alternatieve docent in geitenwollen sokken die met een lijzige stem lesgeeft. In deze blogpost ga ik in op een aantal ideeën die over yoga bestaan.

Een eerste vooroordeel dat over yoga leeft, is dat het ‘zweverig’ zou zijn. Wees gerust. Ik ben praktisch ingesteld en hou van aanpakken. Binnen mijn opleiding heb ik geleerd om juist niet ‘lijzig’ te gaan praten. Ook ik ben daar allergisch voor omdat het afleidt. Ik vind yoga helemaal niet zweverig maar juist zeer praktisch; met beide benen op de grond. We doen dikwijls stevige oefeningen die je uitdagen je grenzen te verkennen én te respecteren.

Wat de boer niet kent…

Mogelijk zijn de ideeën over yoga ontstaan doordat het van oorsprong uit het Oosten (India) komt? Wat de boer niet kent…?! Bij het schoonmaken van de lesruimte, gebruik ik af en toe wierook om onaangename geurtjes te verdrijven. Ik gebruik hiervoor speciaal de Japanse wierook; deze is mild en werkt niet storend op de luchtwegen.

 

Wanneer ik kinderyoga geef, verbaast het me soms hoe vroeg kinderen bepaalde stereotype ideeën hebben. Soms gaat een kind in kleermakerszit zitten (zoals hierboven) en provocerend ‘vroom’ zitten doen. Gelukkig vinden de meeste kinderen yoga ontzettend leuk. Ik ben blij dat ik ze er al jong mee in aanraking kan brengen zodat yoga ‘gewoon’ wordt.

Alleen voor vrouwen

Sommigen denken dat yoga alleen voor vrouwen is. In het Westen is inderdaad het merendeel van de cursisten vrouw. Ook in mijn lessen is het aantal mannen op de vingers van één hand te tellen. In India werd yoga vroeger voornamelijk door mannen beoefend. Mannen zijn dan ook van harte welkom. Ook zij worden met pittige oefeningen uitgedaagd om hun grenzen te verkennen. Wanneer je op de yogamat leert om te gaan met je grenzen, kun je dat vaak ook makkelijker in de praktijk, bijvoorbeeld in je werk. Dat komt goed van pas als je baas je een nieuwe taak in de schoenen wil schuiven.

Vlees noch vis

“Yoga wordt beoefend door bleek uitziende types die vegetarisch zijn”, is ook zo’n gedachte. Als je op yoga komt, hoef je het eten van vlees niet onmiddellijk te laten. Je bepaalt zoiezo helemaal zélf wat je doet of laat. Wél kun je je in de loop van tijd meer bewust worden van wat je je lichaam toevertrouwd (je bent wat je eet) en welke invloed voeding op je heeft. Zo duurt het bijvoorbeeld langer voordat vlees verteerd is. Steeds meer mensen eten minder vlees omdat ze zich bewust worden van de kwalijke kanten van de bio-industrie waarbij dieren onnodig veel geweld wordt aangedaan. Zelf eet ik  geen vlees; wel af en toe vis (en dat ik natuurlijk ook vlees) dus strikt vegetarisch ben ik niet. Hoe zit dat bij jou? En wat zijn jouw ideeën over yoga? Ik hoor het graag in het commentaarveld hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>